La vagina és un ecosistema complex i dinàmic, sensible a canvis que venen de fora i de dins del teu cos, com l’agressió de molts bacteris i diferents nivells de pH i humitat.
El flux o moc vaginal és una secreció normal de la vagina que ajuda a mantenir-la en bon estat i defensar-la de les infeccions. El seu aspecte, textura i quantitat canvia al llarg del cicle menstrual: en acabar la regla és més escàs, cap a la meitat del cicle augmenta i és més enganxós, i conforme s’acosta la regla següent, és més fosc i sec. No obstant això, si notes que el color, l’olor o el volum del flux és diferent del que és habitual, podries tenir una infecció o inflamació de la vagina i hauries de consultar el metge, especialment si també tens coïssor o cremor vaginal.
- Les infeccions vaginals més habituals solen ser per bacteris (vaginosi bacteriana), fongs (candidiasi) o tricomones. Algunes es transmeten per via sexual, i d’altres poden ocórrer sense contagi sexual, com ara la vaginosi bacteriana o la infecció per fongs.
- La vaginitis no infecciosa, en què el flux és escàs i predomina la picor, pot ser deguda a:
- Atròfia (envelliment) dels teixits de la vagina, que es produeix en dones després de la menopausa, a causa de la disminució de les hormones, que fan que el teixit vaginal sigui més fi i sensible.
- Al·lèrgies a alguns productes, per exemple, al làtex dels preservatius.
- Irritació provocada per substàncies i components de productes, fins i tot d’higiene, d’ús comú.
Què hi pots fer?
- Si sospites una vaginitis infecciosa, acudeix al teu metge.
- Si teniu molèsties per una vaginitis atròfica (seca), fes servir pomades lubricants vaginals.
- Si la picor és intensa, procura no gratar-te per no provocar lesions.
- Tria sabons de pH neutre o sabons especials d’higiene íntima.
- Evita la roba mullada o cenyida durant molt de temps.
- Fes servir roba interior de cotó i evita la de fibra sintètica.
- No facis servir perfums ni cremes espermicides irritants.
- Canvia sovint el salvaslip.
- A l’hora de netejar-te quan vagis al bany, procura fer-ho des de la vagina cap a l’anus i no al revés per evitar arrossegar brutícia.
I recorda, el teu farmacèutic pot aconsellar-te sobre els productes més adequats per a tu.
Fonts: Guía práctica de salud SEMFyC, https://www.semfyc.es/storage/wp-content/uploads/2021/12/06_Unidad_2020-5.pdf. Agrupación ginecológica, https://www.agrupacionginecologica.es/es/actualidad/picores-vaginales–pueden-deberse–109