Quan naixem, l’organisme no disposa de les defenses necessàries per combatre les infeccions i per això els infants són especialment vulnerables. Les vacunes són productes biològics que estimulen la formació de defenses per prevenir el desenvolupament de malalties infeccioses.
Gràcies a les vacunes, algunes malalties infeccioses de la infància, que eren molt freqüents fins fa poc temps i que podien tenir conseqüències molt greus, avui dia pràcticament han desaparegut.
Què has de saber de les vacunes?
- És molt important que els progenitors segueixin les recomanacions de les autoritats sanitàries i completin la vacunació dels fills, respectant l’interval entre dosis.
- Totes les vacunes incloses al calendari oficial de la teva comunitat autònoma s’administren de forma gratuïta. El teu pediatre t’indicarà la pauta vigent a la teva comunitat.
- Les vacunacions han de començar al cap de 2 mesos, i la majoria s’administren dins dels dos primers anys de vida. Si vacunes el teu fill a temps, el protegeixes d’infeccions i impedeixes que contagiï altres nens a la guarderia o a l’escola.
- Es pot vacunar el nen, encara que estigui refredat, però si té febre és millor esperar que estigui bé. No cal endarrerir la vacunació quan els nadons són prematurs.
- Les vacunes són medicaments molt segurs, ja que són sotmeses a estudis estrictes abans de poder administrar-se a la població i segueixen sent vigilades fins i tot una vegada comercialitzades.
- Poden produir efectes secundaris que, en general, són molt lleus. Els més freqüents són les reaccions inflamatòries locals al lloc de la punxada. Aquestes reaccions desapareixen en 2 o 3 dies. Per alleujar les molèsties, és convenient aplicar sobre la zona de la reacció alguna cosa que estigui ben freda.
- De vegades poden aparèixer altres reaccions, com febre, malestar general, irritabilitat i plor. Aquests símptomes solen desaparèixer amb antitèrmics i analgèsics com el paracetamol.
- La majoria dels efectes apareixen poques hores després de l’administració de la vacuna, però en el cas de les vacunes del xarampió, les galteres i la rubèola els efectes es poden presentar als 5-15 dies de la vacunació.
- Si penses que el teu fill està experimentant una reacció greu, truca al teu metge o al telèfon d’emergències 112 o bé porta’l a un consultori mèdic immediatament.
Fonts: Fuente: Asociación Española de Pediatría https://enfamilia.aeped.es/prevencion/vacunas-respuestas-preguntas-frecuentes; Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2021/12/01_Unidad_2020-5.pdf